07 July, 2011

Cara SWAP internad_sd kepada external_sd Samsung Galaxy SL

Amaran: Den sekadar ingin berkongsi maklumat dan tidak akan bertanggungjawab jika berlaku apa-apa masalah kepada Samsung Galaxy SL (SGSL) korang...Sendiri buat sendiri tanggunglah yer..


Sebenarnya.. den dah berjaya swap external card (8GB) kepada internal_sd. Ini bermakna, den dah boleh install game NFS Shift ataupun game2 yang lain yang memerlukan saiz storan yang lebih besar. Mula2 buat tak jadi2...benda simple tapi ada sebab yang tertentu menyebabkan den cuba beberapa kali baru ley jadi...fuhh..tu yg den nak kongsikan kat korang...pengguna SGSL.. Okay...bagi yang kurang paham apa yang den maksudkan..kat sini den bagi penerangan dengan menggunakan gambar yg den capture dari SGSL den. Den punya external memory card 8GB ja...bila dah swap..external punya space tu dia detect sebagai internal SD card dan External SD card tu plak..amek space yg internal sd card...
Sebelum swap
SGSL Bila berjaya buat swap
Bila dah swap macam tu..boleh laa korang install game NFS Shift..sbb game tu dia perlu extra data untuk didownload dan di simpan didalah Internal SD Card (yang mana den dh swap jadi 8GB). Sama gak macam game2 HD yg lain.
Cara-cara nak swap SGSL:
1. Korang kena root kan SGSL.Yang nie kena pakai Superoneclick..Refer post sebelum ni. Kalau dah boleh root kita proceed to the next step.
2. Install root explorer.. make sure amek version 2.16..sbb den guna version nie baru berjaya. Sebelum nie den guna version lama..tapi tak menjadi. Kat mana nak carik?? korang pi search google guna keyword nie:
root explorer site:4shared.com
Dah jumpa version 2.16?? Install kat phone...

 3. Okay..sekarang korang kena download file vold.fstab yang telah dimodified ke dalam PC korang. Pastikan file vold.fstab tu untuk SGSL..jangan pakai yg lain..kang naya je kalau x buleh. Kalau tak jumpa..boleh minta kat den..

 4. Backup file vold.fstab yang asal dalam phone korang tu. Gunakan root explorer pastu pergi ke system/etc. Copy file vold.fstab tu pastu paste kan kat dalam folder sdcard. Nak lagi cun..korang buat satu folder baru dalam folder sdcard tuh....pastu paste kan vold.fstab tu dalam folder tersebut sebagai backup.

 5. Sekarang masukkan file vold.fstab yang korang download ke PC tadi ke dalam external_sd.

 6. Pastu gunakan root explorer skali lagi...copy vold.fstab yang di modified ke dalam system/etc. Tapi sebelum tu korang tekan dulu button Mount R/W. Ini bagi membolehkan fail tadi di overwrite dengan jayanya..Kalo korang nak tahu dah berjaya copy atau tak senang aje..cuba tgk tarikh dia..macam den..14 Apr 2011. Tarikh berbeza dengan yang asal iaitu 11 Feb 11.


7. Reboot SGSL.. Amacam berjaya tak? Sila komen..

 ====================

Bagi yang tidak jumpa link untuk download vold.fstab yang telah di modified. Anda boleh copy n paste kod dibawah ini kedalam notepad++ ataupun pspad (boleh guna notepad, tapi tak berapa disyorkan). Setelah selesai paste, namakan fail tersebut sebagai vold.fstab, pastikan fail tersebut bukanlah fail .txt. (cth kesalahan rename seperti berikut: vold.fstab.txt)

Tetapi di ingatkan sekali lagi, backup fail asal anda iaitu vold.fstab yang original.


## Vold 2.0 Generic fstab
## - San Mehat (san@android.com)
## 

# internal sdcard
{
 mount_deep = 1
 ums_path = /sys/devices/platform/musb_hdrc/gadget/lun0/file
 asec = enable
 mbr_policy = overwrite
}
dev_mount sdcard1 /mnt/sdcard/external_sd 1 /devices/platform/mmci-omap-hs.1/mmc_host/mmc0

# externel sdcard
{
   mount_deep = 0
 ums_path = /sys/devices/platform/musb_hdrc/gadget/lun1/file
 asec = disable
 discard = enable
 mbr_policy = skip
}
dev_mount sdcard /mnt/sdcard 1 /devices/platform/mmci-omap-hs.0/mmc_host/mmc1
#end line ## keep this line

64 comments:

  1. bro... thanks....... berjaya jugak akhirnya....

    ReplyDelete
  2. bro samsung galaxy mini ader failnyr x? nak wat kat hp member.. btw dah berjaya buat kat SL

    ReplyDelete
  3. mini tu galaxy 5 ke? cuba cari dekat forum xda developers.

    ReplyDelete
  4. bosss...boleh bagi vold.fstab SGSL

    email : kroolazman@gmail.com

    mekaseh...

    ReplyDelete
  5. mang..

    den dah sent fail vold.fstab yang telah dimodified.

    Jangan lupa buat backup fail asal..

    ReplyDelete
  6. bosss...boleh bagi vold.fstab SGSL
    takut silap...

    email : yen_mika@yahoo.com

    thanks...

    ReplyDelete
  7. Salam boss,boleh emailkan fail vold.fstab sgsl ke remy_mt@yahoo.com
    thanks..
    jasa mu amat dihargai...huhuhu...

    ReplyDelete
  8. Ok, sent..

    fail vold.fstab ni boleh dapat kan forum xda-developers. But it is okay, kalau tak jumpa..boleh request pd sy.

    ReplyDelete
  9. salam..

    nak mintak tlg sket psl swap ni..
    dah berjaya buat swap, guna modified vold.fstab dl dr xda developer tu.

    internal baru dah jd 16gb.
    external 1.52gb and dah full pun.

    tp bila nak install apps dia kata memory full.
    means dia masih point kat internal asal. kan?
    pdhal lps swap internal memory kosong je..

    kalo move apps to sd pun dia still move ke 'external' yg penuh tu.

    ada steps yg tertinggal ke? sd card baru tu nak kena partition dulu ke?

    ReplyDelete
  10. sounds weird pinky angel. Tak ada screen capture ke? Hehe im visual thinker.

    SD card baru no need partition. Just format with fat32 pun dah okay. Then try copy data dalam mmc tue. If okay copy data (using pc + card reader) means android pun okay utk copy data ke external tueh. Begitulah pendapat patik.

    ReplyDelete
  11. problem solved! hehe.. tak sure kenapa. saya just unswap, format balik external baru tu then swap balik.

    lupa nak ckp. better move semua apps dlm phone memory dulu. saya lupa nak move ada apps yg takleh function.nsb baik ada titanium back up. fuhh..slamat.hehe

    ReplyDelete
  12. wahh pinky Angle dah ada 16GB..jeles dah nie.

    ReplyDelete
  13. salam..
    mcm nk donlod file vold.fstab tu ye?ada link dia x?

    ReplyDelete
  14. Wsalam,

    Ini download link nyer:

    http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=606851&d=1306332478

    Saya dah update kod untuk vold.fstab di post ni. Kalau gagal download, boleh buat guna kaedah copy n paste seperti yg diterangkan diatas.

    ReplyDelete
  15. tuan,sy ada sdikit lg pertanyaan ni..hehe..keje2 copy paste file2 tu kte kne buat dlm hp ni ke or buat guna pc?mksud sy,connect hp ke pc pastu copy paste dlm pc?

    ReplyDelete
  16. yahooo!!berjaya2!thanks bos..terima kasih banyak2..nk blanja mnum,tapi jauh pulak..hehe

    ReplyDelete
  17. tp kan,mcm mn kte nk dptkan smula game2 yg da ada dlm external sdcard tu ek?sy check kat task manager tu ada,tp simbol dia x berwarna berbanding ngn yg lain2..ada pape cdgn x klo nk dptkn smula game2 tu?

    ReplyDelete
  18. Ada banyak cara. Tgk juga pada installer game tu.

    Ada setengah game kita boleh pindah direktori yg kita install ke phone.

    Xpun saudara boleh cuba untuk extract games yang telah diinstall ke dalam phone untuk dijadikan installer. Nama aplikasi tu AppsBackup kalau tak silap. Sila lah cari di Market.

    Dan saudara simpan installer tu dalam MMC kemudian install semula. Jangan lupa, data utk game tersebut juga perlu di backup sendiri (copy n paste). Kalau tidak. saudara kena start daripada awal la main game tu.

    ReplyDelete
  19. td sy install je smula game tu.mls da nk pk2..hehe..
    papepun,terima kasih atas tips2 yg telah diberi tersebut..thanks again..:)

    ReplyDelete
  20. Games apa? boleh laa share dengan saya!. hehe!

    ReplyDelete
  21. bro, boleh minta vold.fstab tu x?

    email : izamiishak@gmail.com

    tq =)

    ReplyDelete
  22. Dr. Lee,
    saya pun apps pun byk lari lps swap.tp saya blaja 1 benda penting.

    BEFORE SWAP, MOVE ALL APPS kat PHONE MEMORY..

    hehe..

    saya unswap, move all apps.. then swap. pastu baru move blk to sd card. insya allah takde apps/games yg lari.

    16GB RM70 je skang. tp nyesal tak beli class 10. class 4 ni lmbt sket loading boot time.

    ReplyDelete
  23. nak tanya 1 benda lg..

    ada few games yg auto install cache dlm external sd card. mcm gameloft.. kalo check dia buat folder/games kat external.

    skang external dah kecik la pulak..

    bole ke terus pindah folder yg dia create kt external tu ke internal? working tak?

    saya niat nk dl byk2 games..tp kalo dia terus create kat external naya la pulak. hehe

    ReplyDelete
  24. aik? saya punya gameloft store dekat internal. Means MMC (lepas swap). So bila install byk2 game pun dia pakai storage MMC dan bukannya phone nyer storage..

    ReplyDelete
  25. tq for the vold.fstab bro..
    nak try ni...
    wish me luck..hehehe

    ReplyDelete
  26. knp sy buat, die punye memory dua2 unavailable?nak unswap pon xboleh sbb die x mount kan sdcard tu...terpaksa reflash balek firmware.

    ReplyDelete
  27. haish? kalau memory 2-2 unavailble tu selalunya terjadi kalau phone connect ke pc guna usb cable. Dimana usb debugging adalah enable. Tak pernah lagi setakat ni, saya mengalami masalah cmtue.

    ReplyDelete
  28. sy main game biasa2 je..hehe..game yg da d list kan dlm entry2 sblm ni je..:)

    ReplyDelete
  29. sapa ada games Assassins+Creed HD Android.apk...bole share ke...

    ReplyDelete
  30. hi.maaf.sy xberjaya lg la..sy nye sgsl guna fw froyo yg europe tu..sy ikut step by step.sy root guna superoneclick(ade superuser di phone), sy install rootexplorer 2.16, superuser pon da allow, then sy copy vold.fstab mod tu ke system/etc, overwrite..pastu sy restart phone, die tulis media scanning, "damage internal memory" ataw "damage sdcard"..sy dah lupa mana 1..tp mcm tu la lebih kurg..pastu sy xboleh access kedua2 internal n external sdcard tu..nak unswap pon xboleh since vold original dlm ext sdcard..jd terpaksalah sy reflash balek fw..da cuba 4 kali...kenapa masih xberjaya..ade x step2 yg lain?phone sgsl ni da ok..cuma internal memory die insufficient utk game2 hd..tq

    ReplyDelete
  31. da pening sgt, trus flash gingerbread xxkph..hehe

    ReplyDelete
  32. salam broo dionzo de sauza yg pun jadi mcm kau juga.....macam mane kau reflash balik?
    memory dua2 unavailable............

    ReplyDelete
  33. sebelum tu, minta open fail vold.fstab yang korang gunakan tu ke dalam notepad (right click pastu open with notepad)

    Dan korang postkan kod tu dalam komen nie. Den nak tgk koding dia..

    ReplyDelete
  34. @mang, kau guna odin..dlm blog ni ade tutorial dia..http://drleemind.blogspot.com/2011/07/cara-update-firmware-samsung-galaxy-sl.html...

    ReplyDelete
  35. bro sy da brjaya swap internal ke external.
    tp masalah nye wifi x leh on la.

    ReplyDelete
  36. Swap tu tiada kaitan dengan wifi.

    Jadi jika wifi ada problem tu mungkin disebabkan firmware yang anda gunakan ataupun sebab lain.

    Apa versi firmware kamu?

    ReplyDelete
  37. dr lee saya dah swap..tp tetiba je kuar blank usb storage...cm ne ek..nk format mmc pun x boleh

    ReplyDelete
  38. dr lee bg la link nk download vold.fstab ni..susah la nak cari sgsl nye.

    ReplyDelete
  39. bagi emel..

    swap utk froyo berbeza dgn xxkph.

    xxkpm boleh pakai fail xxkph. Den dah try.

    Nak yang mana satu? XXKB3 ke? atau XXKPH?

    ReplyDelete
  40. dr lee...

    camne lak klau pkai GB XXKPN? fail atau cara masih sama ker

    ReplyDelete
  41. XXKPN boleh cuba fail xxkph. Den tak cuba lagi. tapi rasanyo buleh ajo.

    ReplyDelete
  42. saya dah bleh swap tp pc x detect sl sya... huhuhu! ada penyelesaian utk masalah nie dr lee?

    ReplyDelete
  43. Tak pasti, sbb tak pernah mengalaminya. Make sure bukan swap punca kepada masalah PC tak detect phone.

    Swap bukan lah punca masalah jika PC tak detect SL, adakah saudara botak ada flash custom firmware?

    ReplyDelete
  44. salam dr lee.saye dari jakarta sucsess swap.btw cari game2 HD or 3D di mana ya?saye sarankan to dr lee share game2nya di blog.seperti blog blog indonesia yang membahas modifikasi android xperia sekaligus share game2 nya.trimakasih.

    ReplyDelete
  45. Terima kasih spion023. InsyaAllah jika ada saya kongsikan. Kalau kamu ada, apa salah nya dikongsikan di sini sekali.

    ReplyDelete
  46. saya newbi dr lee.saya baru 1 tahun belajar custom rom android,pertama saya sudah berhasil custom xperia x8,dari mulai rom sampai game game hd.dan sekarang saya baru belajar custom SGSL saya.minta saran froyo buat SGSL stable.saat ni saya pake froyo DDKA5.thanks before.

    ReplyDelete
  47. Kalau SGSL, froyo yang stabil xxkb3. Saya tidak pernah mencuba versi yang lain selain versi froyo.xxkb3

    Kalau Gingerbread pula, saya lebih sukakan XXKPH.

    ReplyDelete
  48. thanks dr lee.xxkb3 very stable.

    ReplyDelete
  49. boss..terima kasih atas kejersama ....kalau external ade (4gb) boleh buat jugak ke

    ReplyDelete
  50. boleh, cuma perlu pastikan samada menggunakan gingerbread ataupun froyo kerana fail vold.fstab berbeza.

    ReplyDelete
  51. Dr saya pakai firmware 2.3.5 &baseband i9003DXKP7 boleh ke buat swap minta tunjuk ajar krn internal memory kecik tak leh masuk byk game data

    ReplyDelete
  52. Dr kalau firmware 2.3.5 baseband i9003DXKP7 nak pakai fail mana bila rooting roms ada effect tak wifi call ada effect ke

    ReplyDelete
  53. Dr boleh ke saya root swap model phone GT I9003 2.3.5 baseband I9003DXKP7 nak guna fail mana? Ada effect tak pada rom spt wifi call minta tunjuk ajar saya nak buat swap

    ReplyDelete
  54. Swap ikut tutorial.

    Fail vold.fstab boleh didapati di forum xda-developers.

    make sure fail vold.fstab itu utk gingerbread dan bukan froyo. saya ada fail tu kalau tak silap. mau ka??

    ReplyDelete
  55. Dr,

    ada fail vold.fstab modified untuk Samsung galaxy s advance GT i9070 x?

    klu ada tlg send ke ortegakick@gmail.com...

    urgent...

    please

    ReplyDelete
  56. xde lah ortega. cuba cari di forum xda-developers.com

    ReplyDelete
  57. ada fail vold.fstab modified untuk Samsung galaxy ace?email kn ke ahmadazrul33@yahoo.com

    ReplyDelete
  58. Sorry boy, fail untuk galaxy ace den tak simpan. Boleh cuba cari di forum xda-developers.

    ReplyDelete
  59. untuk galaxy note 2 clone leh wat x

    ReplyDelete
  60. untuk galaxy note 2 clone leh wat x

    ReplyDelete
  61. untuk galaxy s advance gti9079 ada tak

    ReplyDelete
  62. untuk galaxy s advance gti9079 ada tak

    ReplyDelete
  63. untuk galaxy s advance gti9079 ada tak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...