16 October, 2011

Cara Upgrade ke Custom Rom SGSL, Cranium v3.0

Amaran: Tutorial ini hanya untuk Samsung Galaxy SL, dan sila ambil maklum bahawa risiko sendiri tanggung. Ianya tidak sama sekali boleh untuk Galaxy S Plus yang baru-baru ini ada dipasaran.

Setelah sekian lama blog ini menyepi dari temberang den mengenai SGSL, kali ni, den muncul laie hehehe. Kali ni den nak temberang pasal Custom Rom untuk Gingerbread XXKPH iaitu Cranium v3.0

Memang dah lama den nak flash custom rom ni, tetapi memandangkan kekangan masa (den busy lately). Lagipun den sedang tunggu custom rom ini betul-betul boleh berfungsi dengan baik barulah den akan flash. Tak perlulah kita tergopoh-gapah yer sebab nanti tak berbaloi pula usaha kita tu nanti.

Ok, berikut merupakan sedikit screenshot Cranium v3.0.

Cranium v.3.0
Power Panel- Wifi, GPS, Sound,
Rotation, Packed Data, Bluetooth
Antutu score: 2642
App Drawer  menarik!
Widget, Wallpapers etc
Cara untuk tambah widget di Skrin
Automatik Detect APN Setting
USB Debugging
Reserved
For Future
Use


Ujian menggunakan software benchmark.

Quadrant Advanced - Score: 1960
Antutu Benchmark 2.1 - Score : 2642 -- 2725 (selepas tweaks)

******************
Selepas ini, ujian benchmark akan menggunakan Antutu dan tidak lagi menggunakan Quadrant Advanced.
******************

Dan berikut merupakan beberapa ujian yang den buat: (Hijau = OK, Merah= Tak OK)

Tarikh: 16 Oktober 2011
1. Import contact menggunakan samsung kies dari PC -- OK
2. Signal GPS (agak laju) -- OK
3. Camera, Video Recording -- OK
4. Sound Recording -- OK
5. Video Playing, Radio --OK
6. Swap External Memory -- OK
7. GPS -- Sygic OK, Papago OK
8. Wifi -- OK
9. [Games] Pro Evolution Soccer - OK 
10.


Berikut merupakan beberapa ujian yang akan den buat:
- USB Tehtering
- Bluetooth..

Beberapa masalah yang dapat dikenalpasti....
1. Masalah restart ketika menggunakan Wifi dan juga aplikasi lain serentak.
- ini disebabkan den tak buat fresh flash dari xxkpe dan ke xxkph.
2. Masalah susunan SMS (sms yang di reply duduk diatas sms yang dihantar).
- penyelesaian termudah untuk masalah ini ialah dengan menggunakan apps di market iaitu SMS Time Fix.
3. Baterry drainage. Lazimnya memang ada sedikit masalah jika guna custom rom.
4.

Cara Install Cranium 3.0 dan 3.1(fix)
Sebelum anda cuba untuk install custom Rom (Cranium 3.0) ini, anda disarankan untuk buat fresh flash ke xxkpe. Dan seterusnya ke xxkph. Kemudian ikut langkah-langkah berikut:
1. Install CF-Root (CF-ROOT-XXKPH-05.09.2011.tar)
- Caranya: Pilih PDA dan flash fail CF-Root diatas menggunakan Odin v1.83.
2. Masukkan file CRANIUM_V3.0.zip dan CRANIUM_V3.1+v2.zip ke dalam external memory card anda.
3. Sekarang OFF kan SGSL anda, dan pergi ke Download Mode (Tekan butang Home + Volume Down + Power).
4. Di CWM, pilih Install Zip from sdcard, pilih fail Cranium 3.0 terlebih dahulu dan tekan Yes.

Sebelum anda memulakan untuk update ke Cranium v3.1, sila pastikan anda sudah menghapuskan (delete) semua file didalam folder system/etc/init.d/... Ini bagi memastikan jangka hayat bateri bertahan lebih lama.

5. OFF kan SGSL anda, dan pergi ke Download Mode sekali lagi, dan kali ini pilih fail Cranium_V3.1.
6. Di CWM, pilih Advanced, dan Wipe Dalvik Cache.
7. Reboot SGSL anda.

** Harap maaf, den buat tutorial ini dengan mengingat semula apa yang den dah buat..tapi jangan risau, urutan tutorial ini adalah yang benerrrr.. :) **

Fail yang perlu di muat turun
1. XXKPE
2. XXKPH
3. CF-ROOT
4. CRANIUM V3.0
5. CRANIUM V3.1+v2

Bagi newbie yang perlukan bimbingan flash ke xxkph..sila rujuk artikel den bertajuk Cara Upgrade SL ke Gingerbread XXKPH 

dan

Bagi yang berminat untuk flash ke custom rom ni boleh rujuk URL : http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1249647

RATING DEN UNTUK ROM INI
95 90% 
==============

Sebelum flash pastikan !!
Yup, Your Device is ready to use :) hehe.

Jom lihat beberapa video preview dari Youtube:





37 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. rom ini stabill n sy dh flash 2 week ago

    ReplyDelete
  3. den pun bersetuju yang rom ini stabil. So far den berpuas hati..

    tapi, kalau ada apa-apa masalah yang ditemui, den akan maklumkan di blog ini.

    ReplyDelete
  4. k tq kawe pun nak follow jugak nie....

    ReplyDelete
  5. Follow jangan tak follow... :)

    ReplyDelete
  6. mcmane nk tukarkn battery icon y asal tu jadi circle percentage?

    ReplyDelete
  7. huhu yang tu den tak buek lagi...nanti kalau dah buek..den postkan tutorial nya yo

    ReplyDelete
  8. kat mane nk dpt fail CRANIUM V3.0
    5. CRANIUM V3.1+v2.

    ReplyDelete
  9. http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1249647

    ReplyDelete
  10. swap internal kena buat default balik keee...

    ReplyDelete
  11. yup, kalau nk swap external jadi internal, kena replace fail vold.fstab yang dah dimodified ke dalam system/etc

    Fail vold.fstab mestilah untuk versi XXKPH.

    ReplyDelete
  12. new firmware...gingerbread 2.3.5 XXKPM..
    stabil juga..lebih baik dari XXKPH..
    wifi tak putus..
    XXKPM custam rom Cranium R3

    ReplyDelete
  13. http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1311801

    XXKPM Cranium R3

    ReplyDelete
  14. tukar icon battery

    http://uot.dakra.lt/kitchen/

    ReplyDelete
  15. Cun...thanks ronn for the info

    ReplyDelete
  16. Ronn skrg sy guna XXKPM Cranium R3 bleh bgthu mcmane nk tukorkn battery icon tu..bleh bg guide..

    ReplyDelete
  17. salam.. saya dah guna cranium 3.1 dan swap external ngan internal memory.. mmg puas hati.. thanx dr lee.. =D

    ReplyDelete
  18. sorry ..busy working..
    skg sy kat asian firmware..I9003DXKP7
    tgh blajar buat custom rom..
    saya tak pandai create theme tapi copy n paste boleh sikit..tentang tukar batery jus link kat http://uot.dakra.lt/kitchen/

    semua i9003 firmware sy blajar kat XDA Developers..

    ReplyDelete
  19. add me kat fb...later sy britahu tentang i9003DXKP7
    Ronn Yap (gambar baby)

    ReplyDelete
  20. fattah said...

    salam.. saya dah guna cranium 3.1 dan swap external ngan internal memory.. mmg puas hati.. thanx dr lee.. =D
    November 5, 2011 1:30 PM

    Tanya aja..knp nak swap external card..

    ReplyDelete
  21. saya br ubah firmware i9003DXKP7 plus theme..
    antutu capai 2700 and Quadrant 2000
    Sendri buat firmware n theme..
    Later i update battery performance.. and langkah2..sy akan upload custom rom kat mediafire later..

    ReplyDelete
  22. ronn...

    saya swap sebab nk install game yg guna space yg besar.. contoh pes2011 yg mana pes2011 xboleh transfer ke external.. ada juga sesetengah application yg install tu xboleh transfer ke external memory.. jadi bila saya swap saya boleh install byk game yg saiz besar2 dan juga bnyk application yg hanya boleh di install dlm internal... haraf faham erk.. maaf kalau ayat berbelit belit...
    hehe

    ReplyDelete
  23. btw ronn...
    selepas swap saya boleh install game ni..
    1. pes 2011
    2. assassin's creed
    3. Modern combat 2

    kemudian saya boleh install PAPAGO dan SYGIC..
    smua game dan application ni perlu install dlm internal memory.. dan bnyk lg game yg berat2 kita boleh install.. n that's why we need to swap internal n external memory.. =D

    ReplyDelete
  24. Saya tak swap memory card tapi sy blh install gameloft games(about 20games)patch to external sd..Tentang papago..sila install papago Thailand coz map semua store to external card and sygic juga....Swap card blh jadi masalah maybe..or battery cpat abis..

    Sila bandingkan swap dgn tak swap bila telalu byk app install..adakah battery drain cpat?
    Kalau nk paksa app yg tak blh install ke external, cari app namanys FORCE CLOSE TO ExTERNAL..

    ReplyDelete
  25. slm,mcm mna bla dh selesai buat cranium v3.1+v2,tp sy nk flash blik ke xxkph?tlg tnjuk ajar

    ReplyDelete
  26. Flash semula ke XXKPE seterusnya XXKPH.

    Rujuk artikel ini untuk proses flash ke xxkph.
    http://drleemind.blogspot.com/2011/09/cara-upgrade-sl-ke-gingerbread-xxkph.html

    ReplyDelete
  27. trima ksih dr.lee.may Allah bless u

    ReplyDelete
  28. Anonymous: Terima kasih. Xpe small matter je tu.

    ReplyDelete
  29. slm dr.lee,nk tnya lg ni.hi3...
    mcm mna nk tweak cranium ni?tlg ye.

    ReplyDelete
  30. Dalam cranium tu dah pre-installed application Tweaks. Just tick tweak-tweak yang perlu. Dan restart Phone.

    ReplyDelete
  31. salam.dr lee swap memory froyo jika saya flash ke lain froyo apakah akan reflace?thanks

    ReplyDelete
  32. step #3 tu krg phm la kena msk Download Mode @ recovery mode..

    ReplyDelete
  33. Dee: Download Mode. (Home + Volume Down + Power)

    ReplyDelete
  34. lps msk download mode dia just reboot..
    lps tu mcm mne nk msk kt cwm..?

    ReplyDelete
  35. ok2..ak dh dpt install tuk 3.o..
    the problem now is kt mne nk cri folder ni system/etc/init.d/

    ReplyDelete
  36. Dee: Gunakan root explorer dan folder init.d tu dalam folder system/etc.

    ReplyDelete
  37. link download cranium 3.1 fix dead!
    PLS UPDATE link ^_^!

    i want to install this file pls...

    3.0 wifi cant use!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...